Дан отворених врата у Управи за полицијску обуку

DSC_0098Данас је у Управи за полицијску обуку одржан Дан отворених врата у склопу обиљежавања Аранђеловдана, крсне славе Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Том приликом, кадети су многобројним малишанима, основцима и средњошколцима демонстрирали и представили многобројне активности којима се кадети обучавају током обуке на Полицијској академији, те су представили одређену опрему и средства која се користе у Полицији Републике Српске.

KolibriПолицијска знања и вјештине усвојене током полицијске обуке на Полицијској академији, кадети XIX класе су прво приказали малишанима из предшколске установе “Колибри“ из Бања Луке. Око педесетак малишана, подијељених у три групе, били су одушевљени приказаним вјештинама и демонстрацијама, а то своје одушевљење су исказали жељом да буду полицајци.

GCRakovski

Из Основне школе “Георги Стојков Раковски“ посјетили су нас ученици петог разреда којима су представљене одређене активности које се изводе на полицијској обуци кадета, али им је најинтересантнији дио био свакако изложбени простор са средствима и опремом коју користи Полиција Републике Српске гдје су се највише и задржали.

NaoruzanjeИ ученицима Основне школе “Бранко Ћопић“ који су нас такође посјетили, приказан је дио полицијских вјештина којима се кадети обучавају на Полицијској академији. Поред приказа средстава и опреме коју користи Полиција Републике Српске који је такође био интересантан основцима, велику пажњу је изазваo и кабинет наоружања Полицијске академије, гдје су ученици имали прилику да виде одређено наоружање које се користи у Полицији Републике Српске или које се користило у претходном периоду.

MedicinskaМузејска поставка Полиције Републике Српске је један од поноса Управе за полицијску обуку гдје су изложени предмети, документа, оружје, средства и други предмети који су у вези са полицијским послом или са Министарством унутрашњих послова Републике Српске. Изложене експонате, Управа за полицијску обуку са поносом приказује током Дана отворених врата, што је и данас био случај. Изложене полицијске шапке, униформу Полиције Републике Српске током претходног периода, оружје од прије неколико деценија, криминалистичко-техничка средства и друге многобројне експонате су обишли сви посјетиоци, међу којима су била и два одјељења Средње медицинске школе у Бањој Луци.

krimИ ученици Основне школе “Вук Караџић“ су такође данас били посјетиоци Управе током Дана отворених врата којим су обишли простор са полицијском и криминалистичком опремом и средствима, кабинет наоружања Полицијске академије, музејску поставку Полиције Републике Српске, као и друге радне тачке гдје им је приказан дио опреме и средстава, али су се најдуже задржали у кабинету криминалистике у оквиру којих су видјели одређене криминалистичке експонате који потичу од стварних случајева из криминалистичке праксе, попут коришћених средстава извршења кривичних дјела, мулажираних трагова, изузетих отисака папиларних линија, отисака стопала у блату, фалсификованих новчаница и личних докумената…

situacioniПоред наведених експоната и просторија у Управи за полицијску обуку, посјетиоцима су имали прилике и да посматрају демонстрацију лишења слободе осумњиченог лица у стану, као и претресање стана и привремено одузимање инкриминисаних предмета. Десетак кадета је кроз демонстрацију приказало начин уласка у стан и начин лишења слободе лица које пружа активни отпор, након чега су кадети демонстрирали претресање стана и привремено одузимање пронађеног инкриминисаног оружја. Судећи по бројним питањима, наведена демонстрација се посебно допала ученицима Економске и Техничке школе у Бањој Луци који су нас посјетили, мада је наведена демонстрација изазвала велику пажњу и коментаре и других ученика.

zotovicТоком приказа и демонстрација наведених активности, упоредо се одвијала и радионица “Помоћ особама са инвалидитетом“ за кадете коју су организовали и реализовали радници Завода за физикалну медицину и рехабилитацију лица “Др Мирослав Зотовић“. Наиме, у складу са искуствима полицијских службеника на терену идентификована је потреба за  усвајањем специфичних знања и вјештина за помоћ особама са инвалидитетом која користе инвалидска колица за кретање. Циљ радионице је да се кадети упознају са основним техникама које су неопходне за помоћ особама које користе инвалидска колица. Задаци радионице су: упознавање са инвалидским колицима као средством за кретање, обука кориштења инвалидских колица на обострану мјеру заштите, помоћ приликом трансфера и транспорта и савладавање архитектонских баријера.

psi

Дане отворених врата су употпунили и припадници Специјалне антитерористичке јединице МУП РС који су посјетиоцима представили службене псе и радње и активности које реализују са њима.

demonstrЗавршне активности током Дана отворених врата су реализоване у амфитеатру Управе. У првом дијелу су кадети демонстрирали основне борилачке вјештине, захвате, бацања и технике борења, након чега је посјетиоцима одржано предавање у вези безбједног коришћења интернета, а поготово друштвених мрежа.