Дан отворених врата у Управи за полицијску обуку

DSC_0089Управа за полицијску обуку, у оквиру обиљежавања Дана полиције Републике Српске, организовала је Дан отворених врата за ученике предшколских и школских установа и за студенте високообразовних институција. Дан отворених врата се организује два пута годишње и овом приликом настоји да едукативним активностима и упознавањем са радом полиције обухвати што већи број ученика различитих узраста.

DSC_0105Начелник Управе др Миле Шикман овом приликом је истакао да је сврха Дана отворених врата да дјеца стекну повјерење у полицију, те да у духу савременог концепта рада полиције у заједници пошаљемо поруку да је полицајац први који је на услузи да заштити грађане и да им помогне.

Овогодишњем Дану отворених врата присуствовало је око 50 дјеце из предшколских установа из Бањалуке, те око 150 ученика основних школа у Бањој Луци, те двадесетак студената Правног факултета Универзитета у Бањој Луци.

DSC_0121Посјетиоци су имала прилику да присуствују едукативним активностима, да посјете кабинете наоружања, криминалистике и музејску поставку, те да виде показне вјежбе у ситуационом стању, самоодбране и са службеним псима. Кадети и радници Управе су представили и активности којима се кадети обучавају током обуке на Полицијској академији, те су представили одређену опрему и средства која се користе у Полицији Републике Српске. Ученици су имали прилику и да се упознају са функционисањем опреме која се користи у обиљеженом патролном возилу Министарства.

Уз сарадњу са Ауто-мото савезом Републике Српске, посјетиоцима је показан полигон за безбједно понашање у саобраћају, а ове године су посјетиоци први пут имали прилику и да користе смарт-возила којим се симулира превртање возила.

DSC_0156У кабинету наоружања Управе посјетиоцима је презентовано наоружање као и методе и средства које се користе приликом ове врсте обуке на Полицијској академији. У ситуационом стану је демонстрирана показна вјежба лишење слободе лица у затвореном простору коју су извели кадети XX класе. Том приликом малишани су показали изузетно одушевљене и интересовање за презентовани садржај. Посјетиоци су посјетили и музејску поставку Министарства гдје су им презентовани експонати Министарства унутрашњих послова као и настанак и развој полиције Републике Српске од 1992. године до данас. Слични експонати су им представљени и у кабинету криминалистике. Ове године, Дану отворених врата су присуствовали и припадници Почасне јединице Полиције Републике Српске са којима су дјеца имала прилику да се друже, те да се фотографишу са њима у свечаним униформама.

DSC_0183Припадници Специјалне антитерористичке јединице МУП-а РС су демонстрирали дјеци и рад са службеним псима, што је изазвало посебну заинтересованост и одушевљење код најмлађих посјетилаца.

DSC_0110DSC_0129DSC_0146DSC_0173