Кадет XIX класе добио специјално признање за хумани подвиг године у Приједору

sakicПриликом манифестације “Избор најбољих спортиста за 2017. годину града Приједора“ које је одржано дана 22.12.2017. године, Иван Шакић, кадет XIX класе Полицијске академије Бања Лука, добио је специјално признање за хумани подвиг године на територији града Приједора. Ово признање наш кадет је добио заједно са Гораном Кецманом.

У образложењу ИТЦ Козарски вијесник, организатора овогодишње манифестације, наводи се да су Иван Шакић и његов колега и саиграч Горан Кецман прије неколико мјесеци, на пријатељској утакмици између два фудбалска тима у Хамбаринама код Приједора, пружили прву помоћ једном малољетном играчу који је усљед повреде остао да лежи без свијести.

Након задобијеног ударца у главу, повријеђени играч је остао да лежи на земљи, а први који се снашао и који му је пришао био је наш кадет који је и примјетио да је без свијести, поставио га је у тзв. кома положај, извадио му језик и спријечио гушење, а потом позвао колегу Кецмана да му помогне.

За цијело то вијеме, кадет Шакић повријеђеном је држао главу како би он успио продисати, што му је и успјело након краћег периода. Након указане медицинске помоћи, наведено је да је повријеђеном пријетио и катастрофалан исход да му није брзо и адекватно пружена прва помоћ.

DSC_0264Поводом наведеног поступка кадета и урученог признања, начелник Управе др Миле Шикман је примио кадета Ивана Шакића, те га похвалио за учињено дјело, указујући на значај хуманог поступања код полицајаца, а поготово код будућих полицајаца. Поред истицања значаја хуманости у полицијској професији, начелник је похвалио и чињеницу да је наведено препознато и од стране шире локалне заједнице, те је адекватно вредновано. У разговору са начелником, кадет Шакић је истакао да сматра да је учинио оно што сматра да би требао свако да учини, те да мисли да би свако слично поступио да је био у сличној ситуацији, а поготово кадети Полицијске академије и полицијски службеници.