Кадети Полицијске академије Бања Лука учествовали на Европској ноћи истраживача 2019

DSC_0049Ноћ истраживача је европски догађај покренут од стране Европске комисије 2005. године, који има за циљ да зближи грађане, посебно дјецу, и истраживаче једном годишње, задњег петка у септембру, пружајући алтернативу за уобичајени излазак петком, промовишући науку у вечерњим часовима разним активностима. Тежиште је на представљању истраживача у опуштеној и пријатељској атмосфери, истицању позитивног утицаја истраживача на свакодневни живот грађана, те промовисању каријере истраживача, посебно код младих.

Европска ноћ истраживача у Републици Српској се организује од 2012. године, када је манифестација први пут одржана у Бањој Луци. Већ приликом првог организовања ове манифестације, Полицијска академија Бања Лука је позвана и одазвала се позиву да представи методе и средства која ће бити примјерена карактеру, садржају и циљу манифестације. Од тада, сваке године учествујемо на Европској ноћи истраживача.

DSC_0054Тако се и ове године Управа за полицијску обуку се 27.09.2019. године представила на овогодишњој манифестацији Европске ноћи истраживача у Бањој Луци која је организована у просторијама Дома омладине.

На једном од већих штандова манифестације, кадети Полицијске академије Бања Лука су бројним посјетиоцима, међу којима су предњачили млади, представили криминалистичко-техничка и форензичка средства и методе које користи Полиција Републике Српске. Међу неколико штандова наше Управе, свакако најпосјећенији су били штанд за дактилоскопирање лица, те за изазивање невидљивих отисака папиларних линија.

И ове године, као и претходних, може се рећи да је простор Управе за полицијску обуку био један од најпосјећенијих, судећи по пажњи која је поклоњена нашем штанду, као и и по посјећености, те по непосредном учешћу грађана, поготово млађе популације у дактилоскопирању, изазивању отисака и другим активностима…

DSC_0061Активностима од стране Управе задовољни су били и организатори манифестације, који су обећали да ће нас позивати и на наредне сличне манифестације које буду организовали.DSC_0105