Кадети Полицијске академије Бања Лука учествовали на Фестивалу науке 2017

aУправа за полицијску обуку је и ове године, традиционално, учествовала на Фестивалу науке који је, у организацији Министарства науке и технологије Републике Српске, организован дана 14.11.2017. године у Дому омладине у Бањој Луци. На једном од већих штандова на Фестивалу, кадети XIX класе Полицијске академије Бања Лука су посјетиоцима, међу којима су предњачили најмлађи, демонстрирали одређене методе који се користе у полицијским активностима, те су представили дио опреме и средстава која се користи у Полицији Републике Српске.

bМеђу интересантнијим методама је био софтверски пакет уз помоћ којег се израђује фото-робот непознатог извршиоца кривичног дјела, гдје су посјетиоци могли да креирају властити лик или лик познатог лица на основу задатих параметара. Такође, посјетиоцима је демонстриран и један од начина изазивања латентних трагова папиларних линија оставиоца трага (посјетиоца), те дактилоскопско третирање и изазивање невидљивих трагова папиларних линија са површина. Након тога, посјетиоцима је демонстрирана криминалистичко-техничка обрада папиларних линија, у оквиру којих је посјетиоцима демонстриран начин изузимања трагова, те су им фиксирани отисци прстију на импровизованом дактило-фишу. Око нашег штанда је било постављено и исценирано лице мјеста убиства обезбјеђено адекватним криминалистичким методама и опремом. Наведено је намијењено посјетиоцима како би увидјели неопходност, начине и релевантност обезбјеђења лица мјеста, те поступак полиције на лицу мјеста, коришћењем савремених криминалистичких и форензичких метода.

cОвогодишњи Фестивал науке је организован под мотом “Будућност уз вјештачку интелигенцију“, а Полицијска академије Бања Лука је, као и претходних година, употпунила приказе савременијих научних метода и средстава који се користе у свакодневним животним активностима различитих друштвених дјелатности. Полицијска академија Бања Лука је учествовала на све једном досадашњем Фестивалу науке који је организован у Бањој Луци, а наведена активности свакако да није једина у којима учествује Полицијска академија представљајући и демонстрирајући одређене методе и средства који је користе у полицијском раду.

dЦиљ наведених активности је приближавање полиције и полицијског рада грађанима, а поготово најмлађим посјетиоцима, како би се сами грађани, с једне стране зближили са полицијом, док би, с друге стране, упознали полицијске методе рада, што ће свакако утицати и на разумијевање полицијске дјелатности.