Наставак превентивно-едукативних активности усмјерених на спречавању малољетничке делинквенције

1Управа за полицијску обуку наставља са превентивно-едукативним активностима усмјереним на спречавање малољетничке делинквенције, са акцентом на спречавање негативности на друштвеним мрежама којима су дјеца посебно виктимизирана.

Након пригодног предавања које је поводом обиљежавања Дана безбједног интернета одржано 07.02.2019. године у Основној школи “Бранко Радичевић“ у Бањој Луци, превентивно-едукативне активности су настављене и у другим школским и образовним институцијама којом приликом су обухваћени ученици основне и средње школе, њихови родитељи и професори.

2Тако су 11.02.2019. године у Бијељини одржана три предавања, и то ученицима Средње медицинске школе, те ученицима основних школа “Кнез Иво од Семберије“ и “Јован Дучић“ којима је присуствовало око 300 ученика. Дана 13.02.2019. године су предавања одржана у школама у Мркоњић Граду и у Шипову, док је 15.02.2019. године у Дому културе у Добоју одржано предавање за све ученике другог разреда средњих школа из Добоја, а 18.02.2019. године је одржано предавање за ученике и професоре Основне школе “Младен Стојановић“ у Љубији, те за ученике Основне школе “Драган Вујановић“ из Сводне у Новом Граду. Такође су у наведеном периоду одржана три предавања за око 60 родитеље ученика Robokids центра у Бањој Луци.

Циљ наведених активности јесте информисање и едуковање циљне популације о најновијим феноменолошким облицима негативности које су усмјерене ка малољетницима, међу којима се акценат ставља на безбједносне ризике и опасности интернета, односно друштвених мрежа, као и на препознавање и превенцију сексуалног узнемиравања.

4Циљну популацију представљају ученици старијих разреда основних школа и ученици средњих школа, али су предавањима обухваћени и њихови родитељи, као и школско особље, у зависности од претпостављених или исказаних потреба.