Округли сто “25 година полицијског образовања, обуке и стручног усавршавања у Министарству унутрашњих послова Републике Српске“

BДана 20.10.2017. године у Управи за полицијску обуку одржан је округли сто поводом обиљежавања 25 година полицијског образовања у Министарству унутрашњих послова Републике Српске. Циљ округлог стола јесте да се представи историјат, развој, актуелно стање и перспективе развоја полицијског образовања, али и обуке и стручног усавршавања у Министарству унутрашњих послова Републике Српске, усљед чега је и назив округлог стола “25 година полицијског образовања, обуке и стручног усавршавања у Министарству унутрашњих послова Републике Српске“.

Округли сто је отворио начелник Управе др Миле Шикман који је поздравио присутне и упознао их са историјатом Управе, али и уопште полицијског школства у Министарству унутрашњих послова Републике Српске. Декан Факултета безбједносних наука др Предраг Ћеранић је истакао улогу факултета коју би у наредном периоду требао да има када је у питању високообразован кадар Министарства. Томислав Миросавић, начелник Полицијске академије и Александар Миладиновић, са Полицијске академије, истакли су значај и улогу Средње школе унутрашњих послова Бања Лука у полицијском образовању током настанка и развоја Министарства, након чега су представили оснивање и актуелну улогу Полицијске академије Бања Лука у полицијској обуци.

CДр Драгомир Јовичић је представио концепт високог образовања за потребе полиције и пренио искуства из свијета, док је др Дарко Паспаљ, са Факултета безбједносних наука Бања Лука, представио оснивање и развој Више и Високе школе унутрашњих послова Бања Лука. Мр Драган Ђурановић, начелник Одјељења за стручну обуку и Александар Лазић, ма, начелник Одјељења за специјалистичку обуку, представили су улогу и активности наведених одјељења у оквиру Јединице за стручну обуку. Драган Дукић из Центра за обуку је представио концепт рада, мјесто и улогу и активности наведеног центра. Ранко Лужајић, са Полицијске академије Бања Лука, представио је андрагошки концепт обуке у полицијској обуци, док је Драгица Марковић, начелник Одјељења за наставне планове и програме, представила концепт обуке, садржај, дужину трајања и права и обавезе кадета током полицијске обуке на Полицијској академији Бања Лука.

Округли сто је, поред припадника Управе за полицијску обуку, окупио и представнике основних организационих једница Министарства који су представили приједлоге за едукацију полицијских службеника у наредном периоду.