Почетак активности на превенцији малољетничке делинквенције у другом полугодишту школске 2017/2018. године

Mинистар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач посјетиo je данас Основну школу „Милош Црњански“ у насељу Петрићевац, у Бањалуци, у којој су полицијски службеници ученицима одржали предавање о безбједносним ризицима коришћења друштвених мрежа и о друштвено пожељном коришћењу истих.
Министар Лукач је овом приликом изјавио да у Републици Српској није у великој мјери изражен проблем случајева насиља посредством интернета, као што је у неким другим земљама. Навео је да злоупотребе на интернету могу бити различитог садржаја, те да полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске већ двије године за ученике основних и средњих школа организује предавања о безбједносним ризицима коришћења друштвених мрежа.
Министар Лукач је такође навео да су ове активности у МУП-у Републике Српске већ дале добре резултате, јер дјеца често и сама препознају одређене опасности.
Начелник Управе за полицијско образовање Миле Шикман истакао је да на предавањима доминирају теме малољетничке делинквенције и вршњачког насиља, али и осталих негативности које се испољавају на интернету.
Он је додао да на предавања позивају и наставнике и родитеље да би их упознали са индикаторима, на који начин могу да препознају да је дијете угрожено, да правовремено реагују и да их заштите.
У току првог полугодишта 2017/2018. године полицијски службеници МУП-а Републике Српске реализовали су 323 превентивно-едукативна предавања, којима је присуствовало 15.498 ученика у 179 основних и средњих школа у Српској, те више од хиљаду наставника и родитеља.