Превентивно-едукативне активности реализоване за 700 ученика из Српца

У оквиру превентивно-едукативних предавања на спречавању малољетничке делинквенције, Управа за полицијску обуку је дана 05.03.2019. године у Дому културе у Српцу, заједно са Полицијском станицом Србац, одржала предавање за ученике основних и средњих школа са подручја општине о злоупотребама друштвених мрежа, те начинима заштите виртуелне егзистенције ученика.

Предавању су присуствовали сви ученици од шестог до деветог разреда свих основних школа са подручја општине, те сви ученици средње школе у Српцу. Свеукупно је у два предавања присуствовало око 700 ученика са подручја општине Србац.

srbac1Током предавања, ученицима је скренута пажња на опрезност у коришћењу друштвених мрежа, а поготово приликом прихватања пријатеља и пратилаца на друштвеним мрежама, те на могућности компромитације личних података… Савјетовано је и да се креира и користи оригинална лозинка, која представља насумичну комбинацију великих и малих слова, бројева и интерпункцијских знакова, те да не представља употребљиву ријеч.

Командир полицијске станице, те директори школа чији су ученици присуствовали предавању, као и просвјетни радници и сами ученици су били задовољни предавањем, те су истакли да се слична предавања требају одржавати константно, како би се ученици редовно обавјештавали о негативностима на друштвеним мрежама, те начинима заштите у случају појаве нових негативности. Директори и просвјетни радници су посебно похвалили ангажман полиције на превентивним активностима из ове области указујући на актуелност проблема, те на неадекватан приступ овом проблему од стране других релевантних субјеката.