Припадници МУП-а на радионици о јавним окупљањима од 12. до 14. априла

Министарство унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у БиХ и Канцеларијом ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) са сједиштем у Варшави, организује тродневну радионицу за припаднике Министарства на тему рада полиције у вези са јавним окупљањима.

Програм обуке се заснива на примјерима најбољих пракси садржаних у ОДИХР-овом Приручнику за рад полиције у вези са јавним окупљањима. Обука је интерактивна, заснована на примјерима из стварног живота и фокусирана на међународне стандарде, кључне принципе рада полицијских службеника у вези са јавним окупљањима, комуницирање са организаторима окупљања и сл.

Уводну ријеч је дао начелник Управе полиције Драган Јевђенић, док ће обуку водити члан ОЕБС-овог панела експерата за слободу окупљања Гери Вајт и правна савјетница у ОДИХР-у у Варшави Анита Данка.

DSC_0156 (1)

Начелник Управе за полицијску обуку Миле Шикман је истакао да је ово добра прилика да се размијене најбоље праксе и искуства о важним и осјетљивим питањима, као што је слобода окупљања грађана. Наиме, ово право је гарантовано, не само међународним документима, већ и Уставом Републике Српске што пред Министарство поставља обавезу заштите његовог несметаног остваривања.

„С друге стране, треба бити свјестан чињенице да право слободног окупљања грађана може бити ограничено у складу са законом прописаним условима. Зато је потребно пронаћи равнотежу имеђу слободе окупљања и његовог ограничавања.“ – додао је начелник Шикман.