Студентска конференција о корупцији

DSC_0022У организацији Удружења студената Високе школе унутрашњих послова, Уније студената Републике Српске, Студентског парламента Универзитета у Бањој Луци, у понедјељак, 9. децембра, у амфитеатру Управе за полицијско образовање, одржана је студентска конференција о корупцији под називом „Корупција је проблем, а не појава“. Образлажући назив конференције, предсједник организационог одбора  Бранко Петровић, који је уједно шеф универзитетског антикорупционог тима, студент омбудсман Републике Српске и предсједник Удружења студената Високе школе унутрашњих послова, на отварању конференције  је истакао да је овај назив изабран намјерно како би се указало на који начин треба да буде схваћена корупција.
„Циљ ове конфенције није само да укажемо на конкретне примјере корупције, него и да понудимо конкретна рјешења, али и да утичемо на подизање свијести да је корупција проблем који треба рјешавати“, истакао је Петровић. Учеснике и госте конференције поздравио је и директор Високе школе унутрашњих послова мр Душко Пена који је истакао да је на студентима Високе школе унутрашњих послова велика одговорност када је ријеч о бављењу проблемом корупције.
Да се о корупцији треба јавно говорити и радити на рјешавању сваког појединачног случаја, сложио се у свом обраћању и предсједник Уније студената Предраг Говедарица, прецизирајући да у случају универзитета то подразумијева да се морају разоткрити појединици склони корупцији, именом и презименом, чиме би се уједно скинула љага са универзитета у цјелини, будући да је из досадашње праксе видљиво да се у јавности  склоност  коруптивном дјеловању појединих  наставника представља као склоност  корупцији  институције у којој тај наставник ради. Након уводних обраћања, услиједио је кратак осврт на Пројекат о спречавању корупције у Министарству унутрашњих послова Републике Српске под називом “Изградња система интегритета у институцијама на сузбијању корупције“.

DSC_0012 (Custom)Након тога услиједила су предавања о корупцији студената Високе школе унутрашњих послова и студената Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Oдмах након уводних предавања о корупцији, студенти факултета Универзитета у Бањој Луци и Универзитета у Источном Сарајеву, као и студенти Универзитета у Београду почели су са својим излагањима, у којима су образложен проблем корупције, штетност и посљедица коју проузрокује одређени вид корупције и приједлог које то све мјере и радње треба спровести да би се спријечио тај вид корупције који је учесник навео у излагању.  На конференцији је учествовало 16 излагача, у чијим излагањима је обухваћена корупција у разним областима, почевши од образовања, односно корупције на испитима и приликом уписа, као и непотизма у образовању, преко корупције у тужилаштву, судству, јавној управи, јавним набавкама, здравству…, до непотизма приликом запослења и политичке корупције. По завршетку излагања, услиједила је дискусија о приједлозима за рјешавање проблема корупције и предсједништво конференције је изнијело закључке, који ће заједно за приједлозима бити наведени у књизи приједлога, која ће бити убрзо објављена.