Ученици из Козарске Дубице, Приједора и Градишке упознати о безбједносним ризицима коришћења друштвених мрежа

Данас је у Културном центру Градишка одржано предавање за ученике основних и средњих школа са подручја ове општине о безбједносним ризицима коришћења друштвених мрежа, опасностима које вребају на друштвеним мрежама, те пријетњама које су примарно усмјерене ка дјеци на друштвеним мрежама.

Наведено предавање је наставак превентивних активности Управе за полицијску обуку које се реализује са циљем едукација дјеце о безбједносним ризицима на друштвеним мрежама и њиховој виртуелној егзистенцији.

Акценат током предавања је на најучесталијим опасностима које дјецу вребају на друштвеним мрежама и којима су изложени, попут разних облика електронског и вршњачког насиља, компромитације идентитета, крађе профила, па до неких облика порнографије и педофилије. Едукација је намијењена и прилагођена узрасту виших разреда основне школе и средњошколцима, јер у том периоду дјеца почињу да користе друштвене мреже.

gdДвократном предавању у Културном центру у Градишци је свеукупно присуствовало око 1 000 ученика из ове општине.

Поред данашњег предавања, предавање истог садржаја је 12.03.2019. године одржано и у Козарској Дубици којем је присуствовало око 300 ученика из ове општине. Поред ученика, предавању су присуствовали и школски психолози и педагози, наставници и представници школа “Свети Сава” и “Вук Стефановић Kараџић” и Средње мјешовите школе “Никола Тесла” из Kозарске Дубице, те представници Центра за ментално здравље.

Истог дана је предавање одржано и у Средњошколском центру у Приједору и у Основној школи “Десанка Максимовић“ у Приједору гдје је присуствовало око 100 ученика. Поред ученика, у Основној школи “Десанка Максимовић“ у Приједору, предавање је одржано и за родитеље ученика основношколске популације, с обзиром на то да и они имају одређену улогу и одговорност у перципирању и предупређивању одређених негативности на друштвеним мрежама.