Учешће кадета Полицијске академије Бања Лука на Европској ноћи истраживача 2018

3Ноћ истраживача је европски догађај покренут од стране Европске комисије 2005. године, који има за циљ да зближи грађане, посебно дјецу, и истраживаче једном годишње, задњег петка у септембру, пружајући алтернативу за уобичајени излазак петком, промовишући науку у вечерњим часовима разним активностима. Тежиште је на представљању истраживача у опуштеној и пријатељској атмосфери, истицању позитивног утицаја истраживача на свакодневни живот грађана, те промовисању каријере истраживача, посебно код младих.

Ноћ истраживача у Републици Српској се организује од 2012. године, када је манифестација први пут одржана у Бањој Луци. Већ приликом првог организовања ове манифестације, Полицијска академија Бања Лука је позвана и одазвала се позиву да представи методе и средства која ће бити примјерена карактеру, садржају и циљу манифестације. Од тада, сваке године учествујемо на Европској ноћи истраживача.

2Тако се и ове године Управа за полицијску обуку 28.09.2018. године представила на овогодишњој манифестацији Европске ноћи истраживача у Бањој Луци која је организована у просторијама Дома омладине.

На једном од већих штандова манифестације, кадети Полицијске академије Бања Лука су бројним посјетиоцима, међу којима су предњачили млади, представили криминалистичко-техничка и форензичка средства и методе које користи Полиција Републике Српске. Међу неколико штандова наше Управе, свакако најпосјећенији су били штанд за дактилоскопирање лица, те за изазивање невидљивих отисака папиларних линија, а посјећени су и били штандови са ултраљубичастим свјетлом, апликација за фото-робот и др.

И ове године, као и претходних, може се рећи да је простор Управе за полицијску обуку био један од најпосјећенијих, судећи по пажњи која је поклоњена нашем штанду, као и и по посјећености, те по непосредном учешћу грађана, поготово млађе популације у дактилоскопирању, изазивању отисака, креирању фото-робота и другим активностима…

Активностима од стране Управе задовољни су били и организатори манифестације, који су обећали да ће нас позивати и на наредне сличне манифестације које буду организовали.

1                                 4