Учешће начелника Управе на годишњој IADLEST конференцији

11_6У периоду 02.06. – 05.06.2013. године начелник Управе за полицијско образовање др Миле Шикман, учествовао је на годишњој IADLEST конференцији, која је одржана у Портланду, у савезној држави Орегон, Сједињене Америчке Државе. Главне теме конференције биле су: развијање лидерства у полицији, значај симулационе обуке у полицији, увођење обуке путем интернета (е-learning) у полицији, промјене и унапређење простора за обуку у полицији, ефективне вјештина управљања групом, унапређење професионализма кроз обуку, етика и понашање људи и многе друге. Поред наведеног, уприличено је и 20 различитих презентација која су обухватала најактуелнија питања полицијске обуке, стандарда, професионализма и етике.

Начелник Управе посебно је учествовао у раду међународног округлог стола на којем су учествовали домаћи представници IADLEST-а и међународни учесници, те су разматрали питања од значаја за међународну сарадњу у области полицијског образовања, обуке и усавршавања. Учешће на овом округлом столу била је прилика да се учесници упознају са стандарима полицијске обуке у другим земљама, размјене искуства и идеје, те упореде напредак својих академија. Представнци IADLEST-а изразили су своју опредјељеност за јачање ове врсте сарадње са партнерима из других земаља.

IADLEST (International Association of Directors of Law Enforcement – Standard & Training) је међународно удружење директора агенција за спровођење закона – стандарди и обука, које се бави обукуком менаџера и руководилаца у полицији у циљу унапређења јавне безбједности. Поред тога, IADLEST организује годишње конференције посвећене стандардима и обуци у полицији. IADLEST служи као национални форум за стандарде полиција и агенција за полицијску обуку, одбора и комисија, као и за обуку широм полицијских академија у Сједињеним Америчким Државама.

Учешће на IADLEST конференцији омогућио је програм ICITAP-a u БиХ.