Семинар “Полно узнемиравање“

апУ организацији Мреже жена МУП РС – RS WPON на Јахорини је одржан семинар “Полно узнемиравање“ чији је циљ сензибилизација и јачање капацитета чланица Мреже жена у спречавању полног узнемиравања, а у складу са нормативним оквирима и законским процедурама поступања полицијских службеника МУП-а Републике Српске.

Шта су међународни и домаћи правни стандарди за спречавање сексуалног узнемиравања, које су специфичности и разлике полног узнемиравања и осталих родно заснованих кривичних дјела, криминалистички аспект реаговања полиције на полно узнемиравања – неке су од тема о којима се говорило на овом семинару.

Предавачи на овој едукацији су полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Гендер центра Владе Републике Српске.

Наведене активности се реализују кроз пројекат „Јачање капацитета полиције за спречавање сексуалног узнемиравања“ који реализује Мрежа жена уз финансијску подршку Амбасаде САД-а у БиХ.

У оквиру пројекта је публикован и приручник за поступање полицијских службеника у случајевима гдје постоје индиције да је у питању ово кривично дјело: Polno uznemiravanje prirucnik