Семинар “Криминалистичка обрада лица мјеста“

Jovin seminarУ периоду од 11-13.02.2014. године одржан је први семинар „Криминалистичка обрада лица мјеста“, по Програму рада Јединице за основну обуку-Полицијске академије за 2014. годину.

Семинару су присуствовали полицијски службеници ЦЈБ Бања Лука који раде на пословима и задацима криминалистичког инспектора, криминалистичког техничара и криминалистичког полицајца.

Циљ семинара је усавршавање полицијских службеника Министарства унутрашњих послова Републике Српске који раде на пословима криминалистичке полиције, како би се обезбједило професионално и јединствено поступање приликом криминалистичке обраде лица мјеста, предузимање приоритетних мјера и радњи на лицу мјеста, прикупљање обавјештења и вршење увиђаја на мјесту извршења кривичног дјела или другог криминалног догађаја, као и једнообразан начин документовања предузетих мјера и радњи.

Наведени циљ се остваривао кроз реализацију задатака семинара, а они су:

       пружање могућности полазницима да усвоје јединствен начин поступања на мјесту криминалног догађаја,

       пружање могућности полазницима да усвоје једнообразан начин сачињавања службених забиљешки,

       пружање могућности полазницима да усвоје јединствен начин поступања приликом вршења увиђаја на мјесту криминалног догађаја и сачињавања записника о увиђају.

Наставни садржаји су реализовани током 18 наставних часова или три наставна дана.

С обзиром на то, да наставни садржаји предвиђају комбинацију теорије и практичних вјежби инструктори-наставници  су користили различите наставне методе. Семинар је похађало 24 полазника, а исти ће добити Увјерење да су похађали семинар “Криминалистичка обрада лица мјеста“.