Округли сто “Рецидивизам извршилаца кривичних дјела“

DSC_0021У просторијама Управе за полицијско образовање, дана 12.03.2014. године, одржан је округли сто на тему “Рецидивизам извршилаца кривичних дјела“.

Округли сто на наведену тему реaлизован је у оквиру прве фазе научноистраживачког пројекта под називом “Рецидивизам извршилаца кривичних дјела – анализа стања, узроци и превенција“ чији је носилац Висока школа унутрашњих послова.

Својим обраћањем, скуп је отворио начелник Управе за полицијско образовање, др Миле Шикман и том приликом истакao да је основна замисао пројекта произашла из постојећих статистичких података Министарства унутрашњих послова Републике Српске о учиниоцим кривичних дјела из којих је видљиво да је у структури извршилаца кривичних дјела 30% повратника. Имајући у виду чињеницу да до данас не постоји истраживање рађено на ову тему указала се потреба да се наведена проблематика актуелизује и тиме укаже на значај овог проблема те скрене пажња свих релевантних субјеката на појаву рецидивизма. Господин Шикман наводи да је један од циљева овог округлог стола давање научног и практичног доприноса у превазилажењу проблема рецидивизма.  

DSC_0023Након уводних разматрања господина Шикмана, учесницима округлог стола се обратио директор полиције господин Гојко Васић који је том приликом истакао да је рецидивизам проблем данашњице, те да би се дјеловањем на узроке и услове поврата смањио удио ових лица у структури извршилаца кривичних дјела, а самим тим и криминалитета уопште што захтијева добру координацију и сарадњу свих релевантних субјеката. Потом су услиједила излагања чланова научно-истраживачког тима, односно наставника и сарадника Високе школе унутрашњих послова који су говорили о темама узрока и услова рецидивизма, статистичким показатељима везаним за наведену појаву, кривичноправним аспектима рецидивизма, криминалистичким аспектима рецидивизма и сл.

Округлом столу су присуствовали представници Министарства правде Републике Српске и представници организационих јединица Министарства унутрашњих послова.

Из исцрпних излагања и богате дискусије учесници округлог стола су извели закључке који су презентовани на крају скупа.