Одржана научностручна конференција “Сузбијање криминалитета и европске интеграције, са освртом на еколошки криминалитет“

DSC_0016Министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић, отварајући конференција „Сузбијање криминалитета и европске интеграције са освртом на еколошки криминалитет“, која је одржана од 18 – 20.03.2014. године у Требињу,изјавио је да је Министарствона чијем је челуопредијељено да прати савремене европске токове када је ријеч о сузбијању еколошког криминалитета.

Он је рекао  да ће бити од велике помоћи да се у неком наредном периоду на основу закључака еминентних стручњака овог скупа крене у евентуалну измјену и допуну закона Републике Српске који ће прописати и строже санкције за еколошки криминалитет.  
Тродневну међународну научно-стручну конференцију организује Министарство унутрашњих послова Републике Српске, уз подршку „Ханс Зајдел фондације“ из Њемачке.
„Иако за ширу јавност еколошки криминалитет као појам није баш познат, цијело једно поглавље кривичног закона Републике Српске прописало је ту област заштите животне средине“, рекао је
министар Јовичић, прецизирајући да је ријеч о кривичним дјелима шумске крађе, пустошење шума, намјерно изазивање пожара и слично.

Истичући да је БиХ подручје које је изашло из ратних дејстава, Јовичић је рекао да су велике површине контаминиране минама. Он је и као илустрацију навео да је у Републици Српској прошле године евидентирано 461 кривично дјело крађе шума и поручио да ће МУП и убудуће радити на расвјетљавању и сузбијању кривичних дјела у области еколошког криминалитета. „Ова конференција довољно говори о опредијељености МУП-а Републике Српске да прати савремене европске токове када је ријеч о сузбијању било ког вида криминалитета, па и овог мање познатог јавности, еколошког криминалитета“, рекао је министар Јовичић, напомињући да је еколошки криминалитет специфичан по томе што не утиче директно на човјека, него на промјену животне средине посредством које утиче и на квалитет живота грађана.

DSC_0017Министарица за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изразила је наду да ће скуп са закључцима и радовима еминентних стручњака донијети нове идеје које ће помоћи како Министарству екологије, тако и другим надлежним министарствима када је ријеч о сузбијању и процесуирању криминалитета из области екологије. Она је истакла да је 2003. донесен Кривични законик и да би он требало да претрпи одређене промјене и буде усклађен са европским стандардима када је ријеч о заштити животне средине. „Можда су код нас грађани још несвјесни шта значи чувати здраву животну средину“, рекла је министрица Голићева, напомињући да је најопаснији радиоактивни отпад који се на овим просторима налази још из бивше Југославије. Она је истакла да инспекцијски органи са надлежним институцијама треба да воде рачуна да ли је прописно складиштен такав отпад. „Ми у Републици Српској опасан отпад не прерађујемо, већ се он према нашим законима извози у специјализоване институције у окружење које су опремљене за ту врсту отпада“, рекла је Голићева.

Конференцији присуствују и директор Полиције Републике Српске Гојко Васић, представници полиција Републике Српске, Црне Горе, правосудних, здравствених и еколошких институција са подручја Републике Српске, Црне Горе, Македоније и других земаља из окружења.