Семинар “Претресање и привремено одузимање предмета“ за полицијске службенике ЦЈБ Добој

SeminarPPOPDobojДводневни семинар “Претресање и привремено одузимање предмета“ је дана 25. и 26.03.2014. године одржан у ЦЈБ Добој за полицијске службенике овог Центра. Наведени семинар је први од четири планирана семинара са овом тематиком који ће Јединица за основну обуку – Полицијска академија у току 2014. године одржати за полицијске службенике Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Циљ семинара је стручно усавршавање полицијских службеника Министарства унутрашњих послова Републике Српске за законито, правилно и ефикасно предузимање претресања и привременог одузимања предмета, и као повезаних и као самосталних истражних радњи, али такође и као полицијског овлашћења (привремено одузимање предмета) и оперативно-тактичке радње и полицијског овлашћења (преглед лица и возила).

Семинару је присуствовало двадесет полицијских службеника ЦЈБ Добој, међу којима су били вође сектора, шефови смјена, помоћници и замјеници командира полицијских станица, те криминалистички полицајци и криминалистички инспектори организационих јединица овог Центра.

У току семинара, указано је на нормативни основ предузимања ових истражних радњи, као и на нормативни основ предузимања ових полицијских овлашћења, којом приликом су посебно апострофирани одређени проблеми који се појављују у пракси. Кроз дискусију, која је укључивала и конкретне практичне примјере, полазници семинара су заједно са предавачем настојали да укажу на одређене проблеме и на могућности превазилажења тих проблема. С обзиром на позитивне утиске полазника семинара, стиче се утисак да се у томе у већој мјери успјело.