Семинар “Безбједност дјеце у саобраћају“

DSC_0056Једнодневни семинар “Безбједност дјеце у саобраћајуодржан је дана 26.03.2014. године у ОШ „Вук Стефановић Караџић“ у Добоју за ученике петог, седмог и деветог разреда. Наведени семинар је први од пет планираних семинара са овом тематиком који ће Јединица за основну обуку – Полицијска академија у току 2014. године одржати за дјецу предшколског узраста и ученике основних и средњих школа.

Циљ семинараје едукација дјеце предшколског узраста и ученика основних и средњих школа за безбједније учествовање у саобраћају и подизање саобраћајне културе истих на већи ниво.

Семинару је присуствовало двадесет три ученика, од чега је било шест ученика V разреда, десет ученика VII разреда и седам ученика IX разреда.

Током предавања било је ријечи о: основним саобраћајним правилима; знацима које учесницима у саобраћају дају полицијски службеници и друга овлашћена лица; посљедицама које произилазе из непоштовања или непознавања саобраћајних прописа; употреби сигурносног појаса и сигурносне сједалице у возилу; коришћењу заштитне кациге и флуоросцентног прслука и утицају алкохола и брзине на безбједност учесника у саобраћају. Што се тиче заинтересованости ученика за усавршавање кроз овај облик едукације и за саму тему семинара, стиче се утисак да су ученици изузетно заинтересовани за даљу едукацију, поготово имајући у виду њихов ангажман током предавања, који се огледао кроз активно учешће приликом реализације наставног процеса. Исто тако, на основу коментара ученика, може се закључити да су даље активности на усавршавању ученика из ове области свакако неопходне и у наредном периоду.