Ријеч уредника поводом изласка новог броја часописа “Безбједност, полиција, грађани“

BPGИмам задовољство да Вам представим нови двоброј часописа Министарства унутрашњих послова Републике Српске Безбједност, полиција, грађани, који објављује изворне и прегледне научне радове, претходна саопштења, научне полемике, стручне чланке, коментаре судских одлука, прилоге из међународног научног и стручног живота, излагања са научних и стручних скупова, приказе књига и слично, наставника и сарадника Високе школе унутрашњих послова Бања Лука, припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, као и осталих научних радника из земље и иностранства.

И у овом двоброју настoјали смо да задржимо континуитет у погледу квалитета часописа, објављујући научне и стручне радове који су задовољили постављене критеријуме науке и струке, али и техничког уређења и стандардизованог стила писања и цитирања, тј. правила АПА стандарда. Тако су објављени радови у којима су поштовани прописани критеријуми часописа у погледу структуре рада и правила цитирања, који су подлијегали анонимној рецензији од стране најмање два објективна рецензента одабрана из реда признатих стручњака из уже научне области. Исто тако, свим радовима су додијељени УДК и DOI број, како би се омогућила њихова што шира доступност. Уз то треба напоменути да ће радови бити објављени и на интернет страници часописа, односно на интернет страници Управе за полицијско образовање у Бањој Луци. Овај двоброј обогатили смо и изводом из стране литературе и приказима књига, што ће убудуће бити и сталне рубрике нашег и вашег часописа.

Узимајући у обзир значај публиковања научних часописа, те чињеницу да смо Ранг-листом категорисаних научних часописа у Републици Српској – Министарства науке и технологије, сврстани у другу категорију, јасна су наша настојања у правцу раста рејтинга часописа Безбједност, полиција, грађани. У том смислу опредијељени смо за предузимање свих потребних активности како бисмо испунили додатне критеријуме те се сврстали у ред часописа прве категорије поменуте ранг-листе. На овај начин несумњиво ћемо повећати квалитет тј. значај нашег и вашег часописа, а ради бржег остварења овог циља обавезни смо уложити још веће напоре.

Главни и одговорни уредник

      Др Миле Шикман