Семинар “Претресање и привремено одузимање предмета“ за полицијске службенике ЦЈБ Бијељина

IMG_20140508_135128Дводневни семинар “Претресање и привремено одузимање предмета“ је дана 07. и 08.05.2014. године одржан у ЦЈБ Бијељина за полицијске службенике овог Центра. Наведени семинар је други од четири планирана семинара са овим садржајем који ће Јединица за основну обуку – Полицијска академија у току 2014. године одржати за полицијске службенике Министарства унутрашњих послова Републике Српске, с обзиром на то да је један већ одржан за припаднике ЦЈБ Добој, а преостала два ће се одржати у наредном периоду за припаднике ЦЈБ Требиње и ЦЈБ Источно Сарајево. Када је у питању ЦЈБ Бијељина, ово је први од планираних пет семинара који ће се у наредном периоду одржати за припаднике овог центра, међу којима је и семинар “Употреба силе“, “Полицијски интегритет“…

Циљ семинара је стручно усавршавање полицијских службеника Министарства унутрашњих послова Републике Српске за законито, правилно и ефикасно предузимање претресања и привременог одузимања предмета, и као повезаних и као самосталних истражних радњи, али такође и као полицијског овлашћења (привремено одузимање предмета) и оперативно-тактичке радње и полицијског овлашћења (преглед лица и возила).

У току семинара, указано је на нормативни основ предузимања ових истражних радњи и полицијских овлашћења, којом приликом су посебно апострофирани одређени проблеми који се појављују у пракси. Кроз дискусију, која је укључивала и конкретне практичне примјере, полазници семинара су заједно са предавачем настојали да укажу на одређене проблеме и на могућности превазилажења тих проблема.