Одржан семинар “Безбједност дјеце у саобраћају“ за ученике Основне школе “Кнез Иво од Семберије“ у Бијељини

MilanovseminarklinciЈеднодневни семинар “Безбједност дјеце у саобраћају“ одржан је дана 14.05.2014. године у ОШ „Кнез Иво од Семберије“ у Бијељини за ученике седмог, осмог и деветог разреда. Семинару је присуствовало тридесет два ученика.

Циљ семинара  је едукација дјеце предшколског узраста и ученика основних и средњих школа за безбједније учествовање у саобраћају и подизање саобраћајне културе истих на већи ниво.

Задаци семинара су да се ученици упознају са: основним саобраћајним правилима; знацима које учесницима у саобраћају дају полицијски службеници и друга овлашћена лица; посљедицама које произилазе из непоштовања или непознавања саобраћајних прописа; употреби сигурносног појаса и сигурносне сједалице у возилу; коришћењу заштитне кациге и флуоросцентног прслука и утицају алкохола и брзине на безбједност учесника у саобраћају.

Током предавања ученици су активно учествовали постављајући одређена питања и дајући одговоре на постављена питања. У том контексту, ученици су посебно били заинтересовани за тематске цјелине које су се односиле на бициклисте и мотоциклисте, као и улогу сигурносног појаса и заштитне кациге. За наведене области су инсистирали да им се поново пусти презентација.

Такође, потребно је истаћи и активно учешће ученика у навођењу примјера у погледу саобраћајних незгода које су се њима догодиле или њиховим другарима, као и примјере за које су сазнали од других или путем средстава информисања.Исто тако, на основу коментара ученика, може се закључити да су даље активности на усавршавању ученика из ове области свакако неопходне.