Семинар “Полицијски и криминалистички аспект полицијских овлашћења“

DSC_0004Дана 06.06.2014. године семинар “Полицијски и криминалистички аспект полицијских овлашћења“ намијењен полицијским службеницима ЦЈБ Бања Лука је окончан у просторијама Управе за полицијско образовање.

Поред више једнодневних, дводневних и тродневних семинара које Јединица за основну обуку – Полицијска академија реализује у току 2014. године на терену и у просторијама Управе, овај семинар је први који настоји да на свеобухватан начин третира полицијска овлашћења, и то са безбједносног, полицијског, криминалистичког, кривичнопроцесног и прекршајноправног аспекта. И сами циљ семинара јесте да се полицијски службеници МУП-а РС усаврше у законитом, правилном и ефикасном предузимању конкретних полицијских овлашћења, уважавајући безбједносне, полицијске и нормативне аспекте примјене сваког овлашћења. Током семинара, акценат је био на “класичним“ полицијским овлашћењима, али нису запостављена ни овлашћења која претежно примјењују припадници криминалистичке полиције, која су се посматрала кроз оперативно-такичке радње и мјере и истражне радње.

Сама чињеница да је реализација семинара планирана кроз двадесет радних дана, односно кроз 104 наставна часа потврђује садржајност и домете семинара. Током реализације семинара, полазници су посебно указивали на практичне проблеме које имају приликом предузимања појединих овлашћења, те на модалитете предупређивања и реаговања тих проблема. Кроз семинар се настојала афирмисати најбоља пракса поступања, наравно имаући у виду нормативне основе и практичне околности сваког поступања.

Наведени семинар је био намијењен полицијским службеницима ЦЈБ Бања Лука, и то припадницима и униформисане и криминалистичке полиције. Полазници су били полицајци, вође сектора, помоћници и замјеници командира, те командири и криминалистички инспектори полицијских станица и одјељења криминалистичке полиције. Овај семинар је први од три семинара које је Јединица за основну обуку – Полиција академија планирала реализовати у току ове године. Сва три семинара су намијењена за полицијске службенике ЦЈБ Бања Лука, с тим што ће се, с обзиром на позитивне утиске са семинара, свакако планирати да се у наредном периоду реализација овог семинара односи и на полицијске службенике других ЦЈБ-ова.