У Управи представљени резултати научноистраживачког пројекта “Рецидивизам извршилаца кривичних дјела – анализа стања, узроци и превенција“

26750037Министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић рекао је данас отварајући округли сто „Рецидивизам извршилаца кривичних дјела – анализа стања, узроци и превенција“, који је одржан у просторијама Управе за полицијско образовање, да је готово сваки трећи извршилац кривичног дјела повратник у чињењу кривичних дјела и нагласио да се у активностима са циљем смањења броја повратника у кривичним дјелима мора укључити друштво у цијелости.

„Волио бих да казнено-поправне установе имају такву улогу да они који су вршили кривична дјела у њима доживе ресоцијализацију, а не да им то буду учионице и тренинг-сале да би се боље припремали за још тежа кривична дјела. У том смислу морамо направити бољу сарадњу“, рекао је министар Јовичић и додао да би требало размотрити и могућности и ефекте измјене казнене политике за повратнике у извршењу кривичних дјела.

Начелник Управе за полицијско образовање Миле Шикман рекао је да се потврдила хипотеза да је повратнички криминалитет друштвено опаснији, јер повратници теже специјализацији у извршењу кривичних дјела, те нагласио да повратници показују и већи степен агресивности и бруталности при извршењу кривичних дјела.

Округли сто „Рецидивизам извршилаца кривичних дјела – анализа стања, узроци и превенција“ резултат је научноистраживачког пројекта који је почетком ове године покренула Управа за полицијско образовање МУП-а Републике Српске, а на иницијативу Колегијума министра унутрашњих послова.

Извјештај са резултатима емпиријског истраживања, као и са закључцима, налази се овдје. Izvjestaj o istrazivanju – Publikacija