Семинар “Полицијски и криминалистички аспект полицијских овлашћења“ за полицијске службенике ЦЈБ Бања Лука

IMG_20140922_123258У периоду од 15.09.2014. године до 26.09.2014. године у просторијама Управе за полицијско образовање одржан је семинар “Полицијски и криминалистички аспект полицијских овлашћења“ намијењен полицијским службеницима ЦЈБ Бања Лука.

Циљ семинара јесте да се полицијски службеници МУП-а РС усаврше у законитом, правилном и ефикасном предузимању конкретних полицијских овлашћења, уважавајући безбједносне, полицијске и нормативне аспекте примјене сваког овлашћења. За разлику од више једнодневних, дводневних и тродневних семинара које Јединица за основну обуку – Полицијска академија реализује у току 2014. године на терену и у просторијама Управе, овај семинар је први који настоји да на свеобухватан начин третира поједина полицијска овлашћења, и то са безбједносног, полицијског, криминалистичког, кривичнопроцесног и прекршајноправног аспекта.

Током семинара, акценат је био на “класичним“ полицијским овлашћењима, али нису запостављена ни овлашћења која претежно примјењују припадници криминалистичке полиције, која су се посматрала кроз оперативно-такичке радње и мјере и истражне радње. Чињеница да семинар траје десет радних дана потврђује садржајност и домете семинара.

Кроз семинар се настојала афирмисати најбоља пракса поступања, наравно имајући у виду нормативне основе и практичне околности сваког поступања. Током реализације семинара, полазници су посебно указивали на практичне проблеме које имају приликом предузимања појединих овлашћења, те на модалитете предупређивања и реаговања на те проблеме.

Овај семинар је други од три семинара које је Јединица за основну обуку – Полицијска академија планирала реализовати у току ове године. Сва три семинара су намијењена за полицијске службенике ЦЈБ Бања Лука, с тим што ће се, с обзиром на позитивне утиске са семинара, свакако планирати да се у наредном периоду реализација овог семинара односи и на полицијске службенике других ЦЈБ-ова.