Учешће представника Управе на научној конференцији на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву

Пале - научни скупДана 25.10.2014. године на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву на Палама одржана је међународна конференција под називом „Однос права у региону и права ЕУ“, на којој су учествовали научници и практичари из земаља бивше Југославије, односно представљено је више од 50 референата. Циљ поменуте конференције је да се одговори на питање како функционише право ЕУ и какав је њен институционални оквир, те у којој је мјери то примијењено у БиХ и у региону да би се дошло до корисних закључака и препорука.

Научни скуп је отворио професор и декан на Правном факултету Радомир Лукић, који је том приликом изјавио да је тема скупа „Однос права у региону и права ЕУ“ вишеструко интересантна за регион, јер постоје цијеле области правног система које треба ускладити са правом ЕУ. Продекан за истраживачки рад на Правном факултету Горан Марковић истакао је да је тема данашњег научног скупа доста широка, али да укључује много ужих тема које се морају размотрити.

Један од главних закључака конференције јесте да се хармонизација домаћег са правом ЕУ одвија паралелно са промјеном институционалне основе политичког, економског и социјалног система, односно функционисања државе у новој улози.

На поменутој научној конференцији, тј. у њеном раду учествовали су и представници Управе за полицијско образовање и то доц. др Миле Шикман и доц. др Стево Иветић, који су том приликом и изложили реферате.