Семинар “Запримање пријава и обављање информативног разговора“ за полицијске службенике ЦЈБ Источно Сарајево

IMG_20141205_132643Дводневни семинар “Запримање пријава и обављање информативног разговора“ је дана 04. и 05.12.2014. године одржан у ЦЈБ Источно Сарајево за полицијске службенике овог Центра.

Циљ семинара је стручно усавршавање полицијских службеника Министарства унутрашњих послова Републике Српске за законито и правилно запримање пријава о кривичним дјелима, прекршајима и другим безбједносним догађајима, као и обављање информативног разговора са пријавитељима наведених догађаја, те предузимање мјера првог оперативног захвата по пријави конкретног догађаја.

Семинару је присуствовало 17 полицијских службеника ЦЈБ Источно Сарајево, међу којима су били вође сектора, шефови смјена, помоћници и замјеници командира полицијских станица, командир полицијске станице, те криминалистички полицајци и криминалистички инспектори организационих јединица овог Центра.

У току семинара, указано је на нормативни основ запримања пријава, као и на запримање пријава као полицијско овлашћење, након чега су елабориране процедуре и начини запримања пријава, те специфичности запримања пријава код одређених врста кривичних дјела. Посебна пажња је посвећена писменима која се сачињавају о запримању пријаве, те мјерама првог оперативних захвата по пријави кривичног дјела. Током семинара, полазници су указали на одређене проблеме које имају када је у питању запримање пријаве, евиденције и писмена у вези са запримањем пријава, те поступак обавјештавања тужиоца о пријави кривичног дјела, као и на различиту праксу поступања у вези са запримањем пријава, усљед чега се током семинара настојала диференцирати најбоља пракса поступања полицијских службеника у запримању пријава.

Наведени семинар је задњи семинар на ову тему који је Јединица за основну обуку – Полицијска академија Бања Лука у току 2014. године одржала за полицијске службенике Министарства унутрашњих послова Републике Српске. С обзиром на исказану потребу, Јединица за основну обуку – Полицијска академија ће и у току 2015. године реализовати одређени број семинара за полицијске службенике, међу којима је такође и семинар “Запримање пријава и обављање информативног разговора“.