Семинар “Тактике испитивања осумњиченог“

IMG_20150211_092450Дана 10. и 11.02.2015. године, у просторијама Управе за полицијско образовање, одржан је семинар “Тактике испитивања осумњиченог“ за полицијске службенике ЦЈБ  Бања Лука.

Циљ семинара јесте стручно усавршавање полицијских службеника Министарства унутрашњих послова Републике Српске за законито, правилно и ефикасно предузимање криминалистичке обраде осумњиченог, а поготово испитивања осумњиченог као истражне радње у оквиру криминалистичке обраде, те у примјени најефикаснијих метода предузимања ове истражне радње.

У току семинара, полазници су се упознали са нормативним аспектом поступка са осумњиченим, као и са кривичнопроцесним основом испитивања осумњиченог као истражне радње, са интерним процедурама поступања са осумњиченим лицем у току криминалистичке обраде, превасходно са осумњиченим који је лишен слободе, као и са начинима (тактикама) испитивања осумњиченог, те начинима документовања исказа осумњиченог, као и поступку по добијеном исказу. Из наведеног је видљиво да се садржај семинара односи на поступање и униформисане и криминалистичке полиције, те је и разумљиво што су полазници били припадници и униформисане и криминалистичке полиције полицијских станица ЦЈБ Бања Лука.

Семинар “Тактике испитивања осумњиченог“ је први семинар на ову тему који ће Јединица за основну обуку – Полицијска академија реализовати у току ове године, а планирано је да се исти семинар одржи за полицијске службенике сваког центра Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Такође, наведени семинар је први од више десетина семинара који су планирани да се одрже у току ове године.