Семинар “Криминалистичке могућности коришћења оперативног листинга“

DSC_0004Дана 19.02.2015. године у Управи за полицијско образовање, одржан је семинар “Криминалистичке могућности коришћења оперативног листинга“ за полицијске службенике ЦЈБ Бања Лука. Семинару је присуствовало 19 криминалистичких инспектора из Одјељења криминалистичке полиције полицијских станица и Сектора криминалистичке полиције ЦЈБ Бања Лука.

Циљ семинара јесте оспособљавање и стручно усавршавање полицијских службеника у законитом и кривичнопроцесном и криминалистички релевантном поступању у коришћењу листинга (извјештаја) телекомуникационог саобраћаја. Из наведеног произлазе и задаци семинара који се односе на упознавање са нормативним аспектом коришћења телекомуникационог листинга, са процедуром захтјевања, прослеђивања, одобрења, добијања и коришћења телекомуникационог листинга, као и са кривичнопроцесним и криминалистичким могућностима коришћења (оперативног) листинга у оперативном раду полиције, као и приликом прикупљања доказног материјала у истрази или након истраге. Из наведеног је видљиво да се задаци семинара односе и на истражну радњу (наредба оператеру телекомуникација), као и на оперативно-тактичку мјеру, односно методу (оперативни листинг).

Семинар овог садржаја је први који је у току ове године реализован за припаднике ЦЈБ Бања Лука, а у наредном периоду је планирано да се овај семинар одржи за припаднике свих ЦЈБ Министарства унутрашњих послова Републике Српске с обзиром на исказане потребе додатне едукације полиције из ове области.