Одржан семинар “Криминалистичке могућности коришћења оперативног листинга“ за полицијске службенике ЦЈБ Приједор

IMG_20150306_125448Дана 06.03.2015. године у ЦЈБ Приједор, одржан је семинар “Криминалистичке могућности коришћења оперативног листинга“ за полицијске службенике ЦЈБ Приједор. Семинару је присуствовало 20 полицијских службеника организационих јединица ЦЈБ Приједор.

Семинар овог садржаја је други семинар који је у току ове године реализован за припаднике Министарства унутрашњих послова Републике Српске, а у наредном периоду је планирано да се овај семинар одржи за припаднике свих ЦЈБ Министарства унутрашњих послова Републике Српске с обзиром на исказане потребе додатне едукације полиције из ове области.

Циљ семинара јесте додатна едукација полицијских службеника, превасходно криминалистичке полиције, у кривичнопроцесном и криминалистички релевантном поступању приликом коришћења листинга (извјештаја) телекомуникационог саобраћаја. Из наведеног произлазе и задаци семинара који се односе на упознавање са нормативним аспектом коришћења телекомуникационог листинга, са процедуром захтјевања, прослеђивања, одобрења, добијања и коришћења телекомуникационог листинга, као и са кривичнопроцесним и криминалистичким могућностима коришћења (оперативног) листинга у оперативном раду полиције, као и приликом прикупљања доказног материјала у истрази или након истраге. Другим ријечима, акценат семинара је на кривичнопроцесном аспекту реализације истражне радње наредба оператеру телекомуникација, као и на реализацији и оперативном коришћењу резултата оперативно-тактичке методе рада по добијеном листингу телекомуникационог саобраћаја.