Пројекат “Заштита дјевојчица основношколског узраста од сексуалног искоришћавања на интернету“

image-cc4debac6153ee7486b97b59cde3a90ba344fc80209cf5573007c1dab53ba790-VМрежа жена Министарства унутрашњих послова Републике Српске, уз подршку FIGAP пројекта, у току школске 2014/2015. године покренула је пројекат “Заштита дјевојчица основношколског узраста од сексуалног искоришћавања на интернету“. Циљ пројекта је упознавање ове популације о безбједносним ризицима коришћења интернета и многобројних сервиса на интернету, у првом реду упознавање са сигурним коришћењем Фејсбука као најмасовније и међу овом популацијом свакако најпопуларније друштвене мреже. Мрежа жена Министарства унутрашњих послова Републике Српске је ученице петог и шестог разреда основних школа препознала као најугроженију популацију корисника Фејсбука од потенцијалног сексуалног искоришћавања, усљед чега је пројекат упућен примарно ка њима.

Прва фаза пројекта је реализована у току првог полугодишта, док је тренутно друга фаза у реализацији, а односи се на едукативна-превентивно предавања о теми пројекта по основним школама у Бањој Луци и у Приједору. Задатак предавања јесте да се ученице упознају са већ конкретизованим модалитетима сексуалног врбовања и искоришћавања дјевојчица на интернету, примарно на Фејсбуку, те упознавање са правилима приватности у циљу безбједног коришћења и Фејсбука и свих других услуга на интернету. Такође, примарна сврха предавања јесте да се дјевојчице овог узраста упознају са прихватљивим и подразумијеваним обрасцима понашања на Фејсбуку, примарно са модалитетима заштите и начинима алармирања релевантних субјеката на негативне појаве у оквиру Фејсбук окружења. Током предавања, код ученица се иницира дискусија о пожељном и подразумијеваном понашању, неопходности истог, али такође и о потенцијалним негативностима са којима су се сусретали или су чули да су други корисници имали непријатна искуства.

Током другог полугодишта школске 2014/2015. године, наведена предавања су одржана у Основној школи “Ћирило и Методије“ у Трнопољу у Приједору, као и у Основној школи “Петар Кочић“ у Приједору, док се тренутно предавања одржавају у Основној школи “Свети Сава“ у Бањој Луци. Током овог полугодишта предавања ће се наставити и у другим основним школама на подручју Бања Луке и Приједора. Утисак је да су ученице задовољне предавањем, али су такође и заинтересоване са самом темом предавања, истичући да им је ово свакако користан начин да се упознају са превентивним механизмима понашања на Фејсбуку за који немају другог начина да се са њим упознају.

У реализацији пројекта учествују и припадници Управе за полицијско образовање.