Округли сто на тему “Систем заштите и спасавања у Републици Српској“

DSC_0006Дана 28.04.2015. године полазници Високих студија безбjедности и одбране из Београда су посјетили Министарство унутрашњих послова Републике Српске. Тим поводом је у просторијама Управе за полицијско образовање организован Округли сто на тему “Систем заштите и спасавања у Републици Српској“.

Поздравним обраћањем, округли сто је отворио начелник Управе за полицијско образовање др Миле Шикман, истичући значај одржавања округлог стола у актуелном тренутку. У уводном дијелу, присутне је испред Генералног конзулата Републике Србије у Бањој Луци, поздравио конзул Радослав Илић и пожелио успјешан рад на скупу. Такође, присутнима се обратио и Слободан Шкорић, савјетник министра унутрашњих послова. Господин Шкорић је говорио о тренутном стању и начину функционисања система заштите и спасавања у Републици Српској, наглашавајући да је законски оквир ове материје у Републици Српској усаглашен са директивама и смјерницама Европске уније по овом питању.

Након тога, професор Високе школе унутрашњих послова др Дарко Паспаљ је учесницима презентовао резултате научно-истраживачког пројекта “Заштита и спасавање у неким ванредним ситуацијама са посебним тежиштем на мјесто и улогу полиције“, а који је Висока школа унутрашњих послова реализовала током 2013. године.

Излагање на округлом столу имао је и Весељко Елез, директор Републичке управе цивилне заштите. Господин Елез је у својим излагањима конкретизовао улогу цивилне заштите у ванредним ситуацијама, те указао на будуће кораке које ће Републичка управа цивилне заштите спроводити с циљем адекватне заштите Републике Српске и њених грађана од природних катастрофа.

Начелник Управе др Миле Шикман је присутнима говорио о улози који има полиција у ванредним ситуацијама, наглашавајући њен значај и активности које спроводи на заштити живота грађана, њихове имовине и свих других вриједности Републике Српске.

Такође, учесницима се обратио и начелник Управе за обезбјеђење личности и објеката МУП РС мр Борислав Шарић, који је говорио о практичним искуствима приликом поступања полиције у ванредним ситуацијама. Начелник Шарић је у свом обраћању указао на конретне активности Министарства унутрашњих послова Републике Српске приликом последњих поплава које су задесиле дио територије Републике Српске.

Учесници на округлом столу били су полазници Високих студија безбjедности и одбране, представници Одјељења за међународну сарадњу, Републичке управе цивилне заштите,  те професори и асистенти са Високе школе унутрашњих послова и Јединице за основну полицијску обуку – Полицијске академије.

Циљ округлог стола био је да се учесницима укаже на организацију и функционисање система заштите и спасавања у Републици Српској, са посебним акцентом на ангажовање Министарства унутрашњих послова Републике Српске у ванредним ситуацијама изазваним елементарним непогодама.