Округли сто “Упоредни модели јавно-приватног партнерства у обезбјеђењу личности и објеката – стање, изазови и могућности у БиХ“

DSC_0002Дана 21.05.2015. године у организацији Мисије ОСЦЕ-а у БиХ и Високе школе унутрашњих послова Бања Лука, у Административном центру Владе Републике Српске одржан је округли сто “Упоредни модели јавно-приватног партнерства у обезбјеђењу личности и објеката – стање, изазови и могућности у БиХ“.

Циљ округлог стола је био представљање актуелних нормативних, институционалних, организационих, акционих и фактичких претпоставки у оквиру којих се одвија кохабитација јавног и приватног сектора безбједности у обезбјеђењу личности и објеката. Такође, циљ округлог стола је било и диференцирање одређених практичних проблема и нормативних недоумица на које наилазе припадници јавног и приватног сектора безбједности приликом вршења послова из властите надлежности.

Округли сто је отворио др Миле Шикман, начелник Управе за полицијско образовање, а присутнима се обратио Гојко Васић, Директор полиције Републике Српске и John Martin, шеф канцеларије за војнополитичка питања Мисије ОСЦЕ-а у БиХ. Модератор округлог стола је био др Стево Иветић, помоћник директора Високе школе унутрашњих послова Бања Лука.

DSC_0022Учесници округлог стола су били представници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Министарства унутрашњих послова Федерације БиХ, Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова БиХ, Полиције Брчко Дистрикта и других полицијских агенција. Поред полицијских службеника, округлом столу су присуствовали и представници приватног сектора безбједности, попут представника агенција за обезбјеђење личности и објеката “Сектор Секјурити“, “Бонд“ и “Бимал“, као и представници субјеката који користе услуге приватног сектора безбједности, попут представника компаније “Мтел“, ЈП ХТ, Службе за заједничке послове Владе Републике Српске… Такође, округлом столу су присуствовали и представници академске заједице из Бања Луке и Сарајева.