Учешће начелника Управе на годишњој IADLEST конференцији

IIIУ периоду 31.05.-03.06.2013. године начелник Управе за полицијско образовање др Миле Шикман, учествовао је на годишњој IADLEST конференцији, која је одржана је у Сан Антонију, савезној држави Тексас, Сједињене Америчке Државе. Главне теме овогодишње конференције биле су: кризни менаџмент, управљање ризицима, мјере забране у смислу заштите дјеце, проблеми у обукама, анализа кривичних дјела – утицај на стандарде и обуку, разлике у половима и утицај на процес учења у агенцијама за спровођење закона, полицијска интеракција са особама са менталним обољењима – Канадска перспектива, обука и ефикасност лидерства, развијање лидерства у полицији, одговорност за обуке  и трендови у вези одговорности, различит утицај – алтернаивни начин да се оствари циљ, институционализација процедуралне правде: приступ агенција за спровођење закона, медицинска подршка унутар агенција за спровођење закона на начин полицајац за полицајца, процедуре за истраге на друштвеним медијима, бенефити онлине цертификације обука, плава храброст и отпорност – предности концепта ’’Blue courage’’, итд. Поред наведеног, уприличено је и 15-так различитих презентација која су обухватала најактуелнија питања полицијске обуке, стандарда, професионализма и етике, заједнички састанак домаћих и међународних представника, укључујући састанак са извршним одбором IADLEST асоцијације, као и неколико округлих столова (проблеми у обукама, праткични проблеми, тактички проблеми) и панел дискусија, од којих се посебно издваја међународни округли сто.

IIНачелник Управе посебно је учествовао у раду међународног округлог стола на којем су учествовали домаћи представници IADLEST-а и међународни учесници, те су разматрали питања од значаја за међународну сарадњу у области полицијског образовања, обуке и усавршавања. Учешће на овом округлом столу била је прилика да се учесници упознају са стандарима полицијске обуке у другим земљама, размјене искуства и идеје, те упореде напредак својих академија. Представнци IADLEST-а изразили су своју опредјељеност за јачање ове врсте сарадње са партнерима из других земаља.

IADLEST (International Association of Directors of Law Enforcement – Standard & Training) је међународно удружење директора за стандарде провођења закона и обуке, које се бави обукуом менаџера и руководилаца у полицији у циљу унапређења јавне безбједности. Поред тога IADLEST организује годишње конфренције посвећене стандардима и обуци у полицији. IADLEST служи као национални форум за стандарде полицајац и агенција за полицијску обуку, одбора и комисија, као и за обуку широм полицијских академијама у Сједињеним Америчким Државама.

Учешће на IADLEST конференцији омогућио је програм ICITAP-a u БиХ.