Теренска обука студената друге године ВШУП

DSC_0284Теренска обука за студенте друге године Високе школе унутрашњих послова Бања Лука реализована је у периоду од 08.07.2015. године до 17.07.2015. године на теренима и у простору Центра за развој и унапређење села на Мањачи, на полигону касарне Оружаних снага Босне и Херцеговине на Мањачи и на пјешадијском стрелишту полигона Мањача.

У извођењу теренске обуке учествовалa су четири инструктора са Високе школе унутрашњих послова Бања Лука, те одређени број спољних сарадника.

Обуку је успјешно окончало 26 студената.

У складу са Наставним планом и програмом ВШУП предвиђено је да студенти друге године по завршетку предавања приступе теренској обуци која представља завршну фазу оспособљавања студената из предмета Полицијска тактика.

DSC_0063Циљ ове обуке је да студенти на практичан начин утврде и провјере знања стечена током теоријских предавања и вјежби, усвоје вјештине неопходне за успјешно вршење послова из дјелокруга полиције, прихвате тимски рад и правила понашања у међусобном опхођењу, као и у опхођењу према старјешинама, уз поштовање субординације и хијерархије у служби.

Обука обухвата сљедеће наставне цјелине: Кодекс понашања, Опрема и наоружање полиције, Тактика примјене полицијских овлашћења, Основна тактичка обука, Посебна тактичка обука и Бојево гађање из дугог и кратког наоружања.

На основу детаљног извјештаја команданта теренске обуке, непосредног увида у рад, те на основу разговора са стручним сарадницима и студентима може се констатовати да је теренска обука као значајан облик наставе у наставном процесу на ВШУП успјешно извршена, предвиђене наставне цјелине су успјешно реализоване, те да је извршено бојево гађање из дугог и кратког наоружања.

DSC_0226Потребно је напоменути да су студенти и наставно особље дисциплиновано извршили све планиране задатке, да је смјештај обезбједио Центар за развој и унапређење села на Мањачи, а логистичку подршку обезбиједила Управа за полицијско образовање и Специјална јединица полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске.