Посјета министра процесу селекције за пријем кандидата у СЈП

Posjeta ministra selekcijiДана 30.07.2015. године министар унутрашњих послова мр Драган Лукач, заједно са командантом Специјалне јединице полиције Драганом Рибићем, присуствовали су процесу селекције кандидата за кадете V класе за припаднике Специјалне јединице полиције.

Планом провјера психофизичке издржљивости у екстремним условима кандидати су савладавали водене и препреке на води, с циљем провјере менталне и физичке издржљивости кандидата у воденој средини, а наведена активност реализована је у Крупи на Врбасу.

Поред наведеног, предвиђен је и низ других тестова којима се кандидати стављају у ситуације психофизичке напетости, кроз одређени период, у којима се од њих очекује жељени облици понашања.

На овај начин, систематском провјером знања, способности, вјештина и особина личности, по унапријед утврђеним стандардизованим методима, правилима и техникама, извршиће се избор, између више квалификованих кандидата, оних који су остварили најбоље резултате, у погледу психофизичких компетенција.

Након тога, изабрани кандидати ће почети стручно оспособљавање за полицијаца на Полицијској академији у Бањој Луци, а потом и специјалистичко усавршавање у Специјалној јединици полиције.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је већ одшколовало и оспособило четири генерације кадета за потребе специјалне полиције, при чему се овакав начин селекције и избора кандидата показао изузетно корисним, за шта су заинтересованост показале и друге полицијске агенције из окуржења.

На конкурс за пријем у V класу кадета за припаднике Специјалне јединице полиције пријавило се преко 600 кандидата, а на школовање и даље стручно усавршавање биће изабрано 40 најбољих који задовоље све постављене критеријуме.

Процесу селеције, поред чланова комисије, присуствовао је и начелник Управе за полицијско образовање др Миле Шикман.