Музеј Полиције Републике Српске свједочи о развоју полиције код нас

MuzejМинистарство унутрашњих послова Републике Српске у просторијама Управе за полицијско образовање има сталну поставку музејских експоната отворену за стручну и општу јавност, која свједочи о историји настанка Полиције Републике Српске. Ову поставку чини 650 музејских примјерака и сваким даном се поставка обогаћује.

Музејску збирку чине полицијске униформе из различитих периода, опрема коришћена у раду, оружје, полицијска возила, ознаке чинова, звања и организационих јединица.

Уз настојање припадника Управе за полицијско образовање до краја године, требало би да прерасте у специјализовани Музеј Полиције Републике Српске. Дио поставке су и полицијска документа и прописи, фотографије припадника полиције и лична документа и предмети које издаје МУП Републике Српске. Будући музеј располаже и опремом криминалистичке технике, опремом за успостављање радио и телефонских веза, те збирком криминалистичких експоната.

Начелник Управе за полицијско образовање Миле Шикман истиче спремност за скорашње и формално отварање Музеја Полиције Републике Српске и том приликом је додао: “Већ су покренуте активности у вези са стручном обрадом музејске грађе, након чега ће бити израђен каталог музејских предмета.“

Начелник Шикман најавио је такође да МУП Републике Српске има у плану организовање појединачних и тематских изложби по центрима јавне безбједности с циљем додатне афирмације идеје, очувања традиције и јачања повјерења грађана у Полицију Републике Српске.