Семинар “Унапређење односа полиције Републике Српске са припадницима ЛГБТ заједнице“

LGBTBL1У просторијама Управе за полицијско образовање, 23.09.2015. године са почетком у 08,00 часова, за 20 полицијских службеника, припадника Центра јавне безбједности Бањалука, одржан је једнодневни семинар на тему „Унапређење односа полиције Републике Српске са припадницима ЛГБТ заједнице“. Циљ семинара је развијање сензибилитета и унапређење професионалног односа полицијских службеника за рад са припадницима ЛГБТ заједнице.

Начелник Управе др Миле Шикман је, у уводном обраћању полазницима семинара током званичног отварања, истакао значај ове врсте едукације с обзиром на стални развој стандарда о људским правима и улогу полиције у заштити од дискриминације и говора мржње те обезбјеђење личних и имовинских права ЛГБТ популације. Нагласио је потребу усвајања знања из области препознавања кривичних дјела почињених из мржње искључиво на основу сексуалне оријентације и родног идентитета и поступања према ЛГБТ лицима-жртвама.

С обзиром на професионалан рад полиције РС, у складу са принципом недискриминације и дужношћу непристрасног дјеловања, на подручју Републике није евидентиран нити један случај дискриминације по било ком основу.

Апострофирајући начин презентације и перципирања предметне проблематике као детерминанту проактивног и превентивног дјеловања, начелник Управе је најавио  одржавање истоименог семинара у наредном периоду на подручјима у надлежности осталих центара јавне безбједности.

LGBTBL2Шеф Одјела за елиминацију свих облика дискриминације и помоћник Омбудсмена Босне и Херцеговине Предраг Раосављевић је својим присуством и активним учешћем пружио подршку полазницима семинара у процесу подизања свијести и едукације. Истакао је дугогодишњу добру сарадњу са МУП-ом РС која је овом приликом, дјелујући са истим циљем, додатно продубљена. Став друштва према ЛГБТ популацији одаје слику безбједносног стања и реаговања полиције у вези са овом проблематиком која је, по његовом мишљењу, веома добра. Изразио је захвалност организаторима на позиву за учешће на семинару те пожелио полазницима да током будућег рада стекну позитивна искуства.

Семинар је реализован у складу са Препоруком Институције омбудсмена за људска права Босне и Херцеговине и произашлим Наставним планом и програмом семинара.

Семинар је аутохтон пројекат Министарства унутрашњих послова РС тј. реализован је сопственим материјално-техничким средствима и кадровским ресурсима.