Афирмисање безбједног коришћења друштвених мрежа и интернета

Дана 22.09.2015. године, припадник Јединице за основну обуку – Полицијске академије Бања Лука Александар Миладиновић, учествовао је у емисији Радио-телевизије Републике Српске “У фокусу“.

Тема наведене емисије је била приватност на друштвеним мрежама, а поред нашег припадника, у емисији су учествовали и Милан Латиновић, начелник Одјељења за инжењеринг и техничку подршку у Агенцији за информационо друштво Републике Српске и Његош Ђукић, ученик Електротехничке школе “Никола Тесла“ Бања Лука, док је водитељ и уредник емисије Татјана Миздрак.

Током емисије, гости су указивали на модалитете испољавања негативности на друштвеним мрежама апелујући на приватност корисника, те на едукацију из ове области. Том приликом је Александар Миладиновић истакао активности које Министарство унутрашњих послова Републике Српске спороводи у превенцији негативности на интернету и на друштвеним мрежама, наглашавајући превентивно-едукативне кампање и пројекте, попут Програма превенције малољетничке делинквенције, у оквиру којег се један сегмент односи и на превенцију злоупотребе интернета, затим на пројекат “Неко вреба преко веба“, пројекат Мреже жена МУП РС “Заштита дјевојчица од сексуалног искоришћавања на интернету“ и друге. Истакнута је улога Министарства и у репресивном реаговању на негативности на друштвеним мрежама, али су сви гости у студију били мишљења да је превентивно реаговање једини афирмативни пут у циљу елиминисања и предупређивања негативности на интернету.

Као поруку гледаоцима и свим заинтересованим, Александар Миладиновић је исказао афинитет Министарства и Управе за полицијско образовање да се увијек одазове позиву за превентивно-едукативно предавање и радионице ове врсте које су намијењене ученицима, али и професорима и родитељима, а што је препознато и у овој популацији, имајући у виду и досадашње активности на овом плану.

Снимак емисије се налази на сљедећој вези: http://lat.rtrs.tv/av/pusti.php?id=52442.