Учешће Управе на Европској ноћи истраживача 2015

NI1Манифестација Европска ноћ истраживача се од 2005. године организује сваког посљедњег петка у септембру, с циљем промоције научних истраживања, каријере истраживача код младих, као и подизања свијести код шире јавности о утицају разних истраживања на свакодневни живот. Од свог настанка, Ноћ истраживача обиљежава се у све више градова Европе, па је прошле године одржана у око 370 градова у 32 европске државе.

У БиХ се одржава по четврти пут и то у Бања Луци, Сарајеву, Мостару, Бијељини и Требињу. Ове године Ноћ истраживача води ка новим сазнањима и интересантним научним открићима. Под слоганом “Започни ланчану реакцију“ манифестација настоји да иницира младе ка путевима који откривају науку и покаже како се истраживањем рађају иновације.

Управа за полицијско образовање се, по други пут, дана 26.09.2015. године представила на овогодишњој манифестацији Европска ноћ истраживача у Бањој Луци која је организована у просторијама Дома омладине Бања Лука.

Ni2На једном од већих штандова манифестације, студенти Високе школе унутрашњих послова Бања Лука су бројним посјетиоцима, међу којима су предњачили млади, представили криминалистичко-техничка и форензичка средства и методе које користи полиција Републике Српске, а који се изучавају у току школовања на ВШУП-у. Међу неколико штандова наше Управе, свакако најпосјећенији су били штанд за дактилоскопирање лица, те за изазивање невидљивих отисака папиларних линија, а посјећени су и били штандови за ултраљубичастим свјетлом, апликација за фото-робот и др.

Судећи по пажњи која је поклоњена нашем штанду, као и и по посјећености, те по непосредном учешћу грађана, поготово млађе популације, у дактилоскопирању, изазивању отисака, креирању фото-робота и другим активностима, свакако није претјерано уколико се каже да је простор Управе за полицијско образовање на Ноћи истраживача, као и прошле године, био један од најпосјећенијих на овој манифестацији.

Активностима од стране Управе задовољни су били и организатори манифестације, који су обећали да ће нас позивати и на наредне сличне манифестације које буду организовали.

N3N4N5n6