Семинар “Криминалистички аспект Фејсбука“

Дана 09.10.2015. године у ЦЈБ Требиње завршен је дводневни семинар “Криминалистички аспект Фејсбука“ који је за полицијске службенике овог центра одржан од стране припадника Јединице за основну обуку – Полицијске академије Бања Лука.

Циљ семинара се односи на оспособљавање полицијских службеника Министарства унутрашњих послова Републике Српске за криминалистички релевантно поступање по безбједносним инцидентима који се дешавају коришћењем друштвене мреже Фејсбук или су на одређени начин повезани са овом мрежом, као и коришћење Фејсбука као “јавног извора“ за прикупљање криминалистички релевантних информација.

Током семинара, полицијски службеници су упознати са безбједносним инцидентима на Фејсбуку, као и са могућношћу инкриминације инцидената актуелним нормативним оквиром, те са могућностима коришћења Фејсбука у криминалистичке сврхе.

jatbСеминару је присуствовало дванаест полицијских службеника овог центра, док су дијелу семинара присуствовали и ученици и професори Гимназије “Јован Дучић“ у Требињу, с обзиром на то да је дио семинара намијењен и овој популацији. Наиме, посебан сегмент семинара се односио на програм превенције злоупотребе Фејсбука намијењених дјеци, малољетницима, родитељима и наставном особљу. Потребно је истаћи заинтересованост ученичке популације за овим предавањем, као и перцепцију школског особља за превентивно-едукативним предавањима из ове области. У прилог томе говори и чињеница да је предавању присуствовало око 100 ученика Гимназије, док су заинтересованост за овим предавањем истакле и друге школе на подручју ЦЈБ Требиње, што ће се настојати реализовати у наредном периоду.

Реализацијом семинара, Полицијска академија Бања Лука настоји да прати савремене глобалне трендове едукације полиције из ове области, имајући у виду квалитативни и квантитативни сегмент безбједносних инцидената и других негативности на најбројнијој друштвеној мрежи на интернету. У том контексту, перципирајући проблем негативности на Фејсбуку, Полицијска академија Бања Лука настоји да предуприједи квантитативни сегмент криминалитета на Фејсбуку, као и да оспособи полицијске службенике да, сходно актуелном нормативном оквиру, адекватно, правилно и ефикасно реагују на конкретне безбједносне инциденте којима су угрожени корисници Фејсбука. С друге стране, увиђајући чињеницу да је ученичка популација готово акламативно присутна на Фејсбуку, те уважавајући одређена искуства по питању виктимогене предиспонираности ове популације на интернету, настојимо да превентивно-едукативним предавањем по школама минимизирамо сегменте који ову популацију чини посебно рањивом на Фејсбуку.