Учешће представника Управе на Међународном симпозијуму у Орадеи у Румунији

SlУ периоду 05-09.10.2015. године начелник Управе за полицијско образовање др Миле Шикман и инспектор за стручно усавршавање Александар Лазић учествовали су у раду 8. Међународног симпозијума на тему “Повезивање образовних потреба са захтјевима полицијске праксе по европским стандардима“. Наведени Симпозијум организовала је Школа граничне полиције “Avram Iancu“ у Орадеи (Румунија) на којем су поред домаћина учествовали и представници осталих полицијских образованих установа из Румуније (Полицијска академија из Букурешта и друге полицијске школе), Словачке (Центар за основну полицијску обуку у Кошицама), Мађарске (Центри за обуку полиције у Мишкољцу и Сегедину), Републике Српске (Управа за полицијско образовање), Украјине (Национална академија граничне полиције) и Молдавије (Национални колеџ граничне полиције).

Током разматрања главне теме Симпозијума “Повезивање образовних потреба са захтјевима полицијске праксе по европским стандардима“ настојања су била усмјерена на анализу образованих потреба установа које се баве полицијским обукама и потребама полицијске праксе, са посебним освртом на станарде Европске уније у овој области. У том смислу указано је на значај утврђивања разлика између потребног знања за обављање полицијских послова и знања која полазници имају, неопходних компетенција и начина стицања наведених, израде наставних планова и програма, њихове имплементације и евалуације, али и увођења нових начина обуке, као што су електронско учење и савремени приступи обуци (тренинг тренера). Указано је на стандарде које треба да испуњавају савремене полицијске организације, као и нове трендове у области образовања, које између осталога предвиђа и веће учешће организације у процесу образовања и усавршавања запослених, у циљу сталног прилагођавања и унапређивања њихових знања и вјештина.

Представници Управе су активно учествовали у раду Симпозијума, а начелник Шикман је представио систем полицијског образовања у Републици Српској, са посебним освртом на рад полиције у мултикултурној средини, те улози полицијске обуке у том смислу. Поред наведеног, учешће на Симпозијују била је и прилика да се успоставе контакти су другим полицијских образовним установама, те да се разговара о начинима будуће сарадње у области полицијског образовања, обуке и стручног усавршавања.