Семинар “Криминалистичко поступање са ДНК траговима“

Karan1Дана 16.10.2015. године у Управи за полицијско образовање, одржан је једнодневни семинар “Криминалистичко поступање са ДНК траговима“.

Семинар је заједнички пројекат Управе за полицијско образовање, Јединице за форензику – Криминалистичко-техничког центра, Управе криминалистичке полиције и Завода за судску медицину Републике Српске.

Семинар су реализовали проф. др Жељко Каран и др Зоран Обрадовић из Завода за судску медицину Републике Српске и Веселка Бјелаковић из Јединице за форензику – Криминалистичко-техничког центра МУП РС.

Семинар је отворио замјеник начелника Управе Зоран Мандић.

Циљ семинара јесте стручно усавршавање полицијских службеника Министарства унутрашњих послова Републике Српске приликом криминалистичког поступања са траговима на којима се антиципира проналажење материјала подобног за ДНК вјештачења.

Семинар је намијењен припадницима криминалистичке полиције МУП РС, и то криминалистичким инспекторима, криминалистичким полицајцима и криминалистичким техничарима.

Karan2Поред наведеног, имајући у виду да се садржај семинара односи на одређене истражне активности, позив за учешће на семинару је упућен у тужиоцима и стручним сарадницима Окружног тужилаштва Бања Лука, који су схватили значај семинара, те су се у немалом броју одазвали позиву.

Семинару је присуствовало око 10 криминалистичких инспектора и криминалистичких полицајаца ЦЈБ Бања Лука и УКП, неколико вјештака Јединице за форензику – Криминалистичко-техничког центра, око 15 криминалистичких техничара ЦЈБ Бања Лука, као и око 10 стручних сарадника и тужилаца Окружног тужилаштва Бања Лука.

Ово је први семинар овог садржаја који Управа за полицијско образовање организује за припаднике МУП РС, а планирано је да се у току текуће године наведени семинар одржи за дио припадника криминалистичке полиције у свим ЦЈБ Министарства унутрашњих послова Републике Српске.