Почела са обуком V класа Полицијске академије за припаднике СЈП

SJPVМинистар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач данас, 02.11.2015. године уприличио је посјету Управи за полицијско образовање при чему се обратио новој генерацији кадета V класе основне полицијске обуке за припаднике Специјалне јединице полиције.

У обраћању кадетима, министар је похвалио њихову жељу и ентузијазам за пријем на Полицијску академију, наводећи како морају да наставе да се залажу и током обуке како би задовољили критерије пријема у СЈП и оспособили се за рад у овој јединици МУП РС.

Такође, министар је овом приликом истакао да је ово један од начина подмлађивања полиције Републике Српске, као и стратешко опредјељење МУП РС да кадровски ревитализује јединице.

Такође, том приликом је потписао уговоре о регулисању међусобних права и обавеза са 45 примљених кадета V класе, који од данас почињу једногодишњу обуку у Јединици за основну обуку – Полицијској академији Бања Лука.

Обука V класе основне полицијске обуке за припаднике СЈП на Полицијској академији Бања Лука траје 52 наставне седмице, у оквиру којих је наставни процес подијељен на три фазе.

SJPVPOpoУ првој фази, која траје 18 седмица (укључујући и двије седмице информативне праксе у полицијским станицама ЦЈБ Бања Лука), наставни процес се одвија кроз 9 предмета о општим темама о раду полиције, док се друга фаза базира на полицијске вјештине и траје 14 радних седмица (укључујући и 4 седмице професионалне праксе).

Трећа фаза наставног процеса подразумијева модуларну наставу и одвија се кроз 6 модула у току 21 седмица.

У току модуларне наставе, посебан сегмент наставног процеса се односи на теренску обуку и на интегрисану наставу.

Уколико успјешно реализују обавезе у току наставе, кадети на крају процеса обуке полажу завршни тест.

Свеукупно, једногодишња основна полицијска обука на Полицијској академији у Бањој Луци за почетни чин полицајца за припадника СЈП траје 52 наставне седмице у оквиру које се обука реализује кроз 23 различита предмета, вјештине и модула.

Укупан броја часова износи 1 326.