Учешће студената Високе школе на Фестивалу науке 2015

aМинистарство науке и технологије Републике Српске је пету годину заредом организовало Фестивал науке, који се 11. и 12. новембра одржао у бањалучком Дому омладине.

Мноштвом експеримената из области физике, хемије, биологије као и других области на популаран и забаван начин су представљена научна достигнућа али и свакодневне појаве и процеси који се догађају у природи.

Роботизовано возило, робот од лего коцкица, реакције вулкана, холограм, златна киша, етанол у боци… неке су од презентација које су посјетиоци видјели у току Фестивала.

Пети фестивал науке је Јасмин Комић, министар науке и технологије РС, који је рекао да је фестивалом постигнуто оно што су хтјели, а то је да је фестивал изазвао интерес.

И ове године на Фестивалу су учествовали факултети оба универзитета из Републике Српске, неколико средњих бањалучких школа, као и Центар за промоцију науке из Београда.

bПоред наведених високошколских, научних и образованих институција, по други пут на овогодишњем Фестивалу науке у Бањој Луци су се представили и студенти Високе школе унутрашњих послова Бања Лука.

На једном од већих штандова, студенти Високе школе унутрашњих послова Бања Лука су бројним посјетиоцима, међу којима су предњачили млади којима је и превасходно намијењен Фестивал, представили криминалистичко-техничка и форензичка средства и методе које користи Полиција Републике Српске, а који се изучавају у току школовања на ВШУП-у, као што су средства за дактилоскопирање лица, за изазивање невидљивих отисака папиларних линија, апликација за фото-робот…

degv