Дан отворених врата у Управи за полицијско образовање

1aМинистарство унутрашњих послова Републике Српске, у оквиру обиљежавања крсне славе, организовало је данас у просторијама Управе за полицијско образовање дан отворених врата за ученике предшколских и школских установа.

Дану отворених врата присуствовало је око 160 ученика из предшколских установа „Први кораци“ и „Андреј“ из Бањалуке, ученици основних школа Борисав Станковић, Бањалука, и Драган Вујановић, Општина Нови Град, те Средње економске школе из Бањалуке.

Ученици су имала прилику да присуствују едукативним активностима, да посјете кабинете наоружања, криминалистике и музејску поставку, те да виде показне вјежбе у ситуационом стању, самоодбране и са службеним псима.

Ученицима је, такође, уз сарадњу са Ауто-мото савезом Републике Српске, показан полигон и безбједно понашање у саобраћају.

1Начелник Управе за полицијско образовање Миле Шикман овом приликом је истакао да је циљ овакве манифестације да се најмлађим грађанима, на њима приступачан начин укаже на опасности, те  могућности да се заштите у различитим ситуацијама. Међу опасностима, начелник Шикман посебно је истакао појаву вршњачког насиља и опасности које прате коришћење интернета од стране најмлађих.

Начелник Шикман такође је рекао да је сврха дана отворених врата и то да дјеца стекну повјерење у полицију, те да у духу савременог концепта рада полиције у заједници пошаљемо поруку да је полицајац први који је на услузи да заштити грађане и да им помогне.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске дан отворених врата организује два пута годишње и овом приликом настоји да едукативним активностима и упознавањем са радом полиције обухвати што већи број ученика различитих узраста.