Семинар “Кривична дјела почињена из мржње“

ZmrznjeУправа за полицијско образовање Министарства унутрашњих послова Републике Српске, у сарадњи са Мисијом OEBS-а у БиХ организује у Бањалуци дводневни курс на тему„Кривична дјела почињена из мржње“. Учесници курса су полицијски службеници МУП-а у сједишту и свих центара јавне безбједности, а циљ је да се полицијски службеници што боље обуче за рјешавање кривичних дјела почињених из мржње, како би што боље дјеловали на њиховом сузбијању.

Начелник Управе за полицијско образовање Миле Шикман истакао је да је у новије вријеме препозната потреба да се адекватно одговори на кривична дјела почињена из мржње, те да је то препознало и кривично законодавство Републике Српске. Наиме, у Кривични закон Републике Српске прије неколико година уведено је поглавље које обрађује кривична дјела почињена из мржње по различитим основима: вјерске, расне, националне припадности, по основу припадности полу или сексуалној орјентацији итд,

Начелник Шикман такође је нагласио значај сарадње са мисијом OEBS-а у спровођењу обука полицијске службенике, те изразио захвалност због стручне подршке и подршке у информатичкој опреми коју мисија OEBS-а пружа МУП-у Републике Српске.

Координатор у Мисији OEBS-а у БиХ Саша Бојанић рекао је да је тема – кривична дјела почињена из мржње врло актуелна и већ неколико година једна од приоритетних за Мисију OEBS-а у БиХ. Он је нагласио да се оваквим едукацијама подиже професионални стандард полицијских службеника, који треба да превентивно дјелују на спречавању настанка ових кривичних дјела.

Начелник Шикман и координатор Бојанић сагласили су се да је сарадња МУП-а Републике Српске и мисије ОЕПС-а у БиХ веома успјешна и да ће се и у наредном периоду наставити, нарочито по питању обука значајних за ове двије институције