Семинар “Криминалистички аспект Фејсбука“

FDOДана 15.12.2015. године у ЦЈБ Добој завршен је дводневни семинар “Криминалистички аспект Фејсбука“ који је за полицијске службенике овог центра одржан од стране припадника Јединице за основну обуку – Полицијске академије Бања Лука.

Циљ семинара се односи на оспособљавање полицијских службеника Министарства унутрашњих послова Републике Српске за криминалистички релевантно поступање по безбједносним инцидентима који се дешавају коришћењем друштвене мреже Фејсбук или су на одређени начин повезани са овом мрежом, као и коришћење Фејсбука као “јавног извора“ за прикупљање криминалистички релевантних информација.

Током семинара, полицијски службеници су упознати са безбједносним инцидентима на Фејсбуку, као и са могућношћу инкриминације инцидената актуелним нормативним оквиром, те са могућностима коришћења Фејсбука у криминалистичке сврхе.

FBDOСеминару је присуствовало тринаест полицијских службеника овог центра, док су дијелу семинара присуствовали и ученици и наставници Основне школе “Вук Стефановић Караџић“ у Добоју, с обзиром на то да је дио семинарa намијењен и овој популацији. Наиме, посебан сегмент семинара се односио на програм превенције злоупотребе Фејсбука намијењен дјеци, малољетницима, родитељима и наставном особљу. Циљ овог превентивно-едукативног предавања јесте подизање безбједносне свијести ученика о ризицима и опасностима кориштења Фејсбука, те упућивање најмлађих корисника Фејсбука како да кориштење ове интернет странице прилагоде друштвено пожељном и афирмативном начину комуникације. Том приликом је истакнуто да је један од облика превентивног механизма злоупотребе Фејсбука едуковање ученика како да заштите свој профил и како да предуприједе негативности уколико се оне догоде. Ученицима је указано и на то да сваки корисник Фејсбука треба да полицији пријави негативне активности за које сматра да представљају кршење друштвених правила. Полиција ће у оквиру својих редовних активности, предузети потребне мјере и радње ради утврђивања да ли пријављена радња има обиљежје кривичног дјела, прекршаја или неко друго понашање које иницира прекршај. Овом предавању је присуствовало око 130 ученика деветог разреда наведене школе.

Реализацијом наведеног семинара, Полицијска академија Бања Лука настоји да прати савремене глобалне трендове едукације полиције из ове области, имајући у виду квалитативни и квантитативни сегмент безбједносних инцидената и других негативности на најбројнијој друштвеној мрежи на интернету. У том контексту, перципирајући проблем негативности на Фејсбуку, Полицијска академија Бања Лука настоји да предуприједи квантитативни сегмент криминалитета на Фејсбуку, као и да оспособи полицијске службенике да, сходно актуелном нормативном оквиру, адекватно, правилно и ефикасно реагују на конкретне безбједносне инциденте којима су угрожени корисници Фејсбука. С друге стране, увиђајући чињеницу да је ученичка популација готово акламативно присутна на Фејсбуку, те уважавајући одређена искуства по питању виктимогене предиспонираности ове популације на интернету, настојимо да превентивно-едукативним предавањем по школама минимизирамо сегменте који ову популацију чини посебно рањивом на Фејсбуку.