Одржана научно-стручна конференција “Криминалистичко-криминолошка истраживања – стање и перспективе“

IAKkonfУправа за полицијско образовање је 25.12.2015. године у сарадњи са Интернационалном асоцијацијом криминалиста Бања Лука организовала међународну научно-стручну конференцију. Тема овог савјетовања јесу криминалистичко-криминолошка истраживања – стање и перспективе, што је био и назив конференције.

Имплементирање криминалистичких истраживања и прилагођавање пракси је била главна тема конференције на којој су присуствовали бројни домаћи и инострани професори, те други научни и стручни радници. Конференција је настојала да дâ нова сазнања и открића која се касније могу примјенити у кривичном законодавству да би се смањила стопа криминалитета. Према мишљењу стручњака ова открића нису довољно примјењена те се на том проблему треба радити.

Том приликом, отварајући конференцију, начелник Управе др Миле Шикман је рекао: “На данашњој конференцији учествује 40 истакнутих научника и стручњака из ове области, радници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, као и научни и стручни радници из окружења. Нама је циљ да ми кроз данашњу расправу одговоримо на нека актуелна питања криминалистике, јер криминалистика као наука, али и практична примјењена вјештина је присутна код нас и изучава се дуги низ година и она је на неки начин афирмисана“.

Обраћајући се присутнима, предсједник Асоцијације др Миле Матијевић је навео: “У оквиру овве конференције стручњаци из читавог региона ће размјенити своје идеје и искуства и представити нове пројекте. Људи који се баве теоријом и праксом из области криминалистике су активни и присутни на ширем простору и ми црпимо сазнања савремених земаља свијета, тако да ћемо и данас имати прилику чути и сазнати неке ствари које се примјењују у далеко развијеним земљама.“

Професор криминалистике на Правном факултету Универзитета у крагујевцу др Бранислав Симоновић је истакао: “Ово савјетовање је посвећено истраживањима у криминалистици. Да би се било шта могло сагледовати и дјеловати потребно је пре тога утврдити егзактно чињенично стање, али нама недостају истраживања.